Skip to content

Sociale inzet voor een betere maatschappij: MVO bij Sidekix

Sidekix zoekt MVO ook dicht bij huis

Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat geldt voor veel van onze MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) activiteiten bijna letterlijk. Dankzij een bijzondere samenwerking met onze buren van Jongerencentrum MC, de Leerschool Uden en sociaal ondernemer IBN uit Uden. Deze investeringen in de sociale component (People) van MVO doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen kan meewerken in de maatschappij. Organisaties helpen die dit mogelijk maakt is niet alleen hartstikke leuk en dankbaar, maar levert ook een directe bijdrage aan onze bedrijfsactiviteiten. Bij Sidekix krijgt de sociale component op verschillende manieren vorm: van het jongeren legaal graffiti laten spuiten tot het helpen van mensen om duurzaam werkgeluk te vinden.

Spuiten en slopen

Recent heb je kunnen lezen dat Sidekix werkt aan een nieuwe locatie, waar alle bedrijfsonderdelen weer samen onder een dak kunnen werken. Een flinke klus waarbij oude kantoorpanden en bedrijfsruimtes worden gesloopt om plaats te maken voor het nieuw Sidekix Hoofdkwartier. Bij de voorbereidingen van het slopen van één van de gebouwen kwamen we op het idee om onze buren van jongerencentrum MC Uden een handje te helpen bij hun MC Graffiti project. Jongeren leren hier een onder begeleiding van een graffiti artiest de kunst van het graffiti spuiten. En hoe tof voor de jongeren om uiteindelijk te oefenen op echte, grote muren! We hebben daarom de witte wanden van het pand dat we gaan slopen beschikbaar gesteld voor de workshop. Alle kunstwerken worden uiteraard digitaal vastgelegd. Hebben we meteen leuke content voor onze social media kanalen.

Kansen voor iedereen

MVO betekent voor Sidekix om mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken om aan het werk te komen, dat steuntje ook daadwerkelijk te geven. Ook hier snijdt voor ons het mes aan twee kanten. Op een schaarse arbeidsmarkt is iedere hulp welkom en werkgeluk gun je iedereen. Met social werkgever IBN zijn we een concrete samenwerking gestart om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een volwaardige baan bij Sidekix. Een mooi recent voorbeeld daarvan is onze nieuwe collega op de inpakafdeling die met behulp van IBN, het Bureau voor Fysieke arbeid en wat eenvoudige aanpassingen op de werkplek een toffe werkplek heeft gevonden bij Sidekix. Lees hier het inspirerende verhaal van onze nieuwe collega Marjo Rutten.

Leerschool voor jongeren

De jeugd heeft de toekomst is het gezegde. In theorie klopt dat natuurlijk, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Niet iedereen doorloopt de weg van school naar werk via één rechte lijn. Dit geldt ook voor jongeren in Uden en omgeving. Met wat extra hulp en coaching van de Leerschool Uden vinden veel jongeren in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar weer de juiste weg binnen het onderwijs of op de arbeidsmarkt. En daar werkt Sidekix graag aan mee. Het eerste contact tussen Sidekix en de Leerschool Uden kwam tot stand door een jongere die heel graag als koerier aan de slag wilde. Hoewel Sidekix geen passende functie voor hem had, hebben we hem naar een andere organisatie gewezen waar ze wel op zoek waren naar een koerier.
Als dank voor het meedenken zijn de jongeren van de Leerschool Uden lans geweest om het terrein van Sidekix schoon te maken. Dat beviel zo goed dat er een blijvende overeenkomst is vastgesteld, waarbij de jongeren elke maand komen schoonmaken.
De jongeren hebben nu een extra locatie om lekker de handen uit de mouwen te steken en Sidekix heeft een schoon terrein. En jongeren die na het coachingstraject werk zoeken, mogen altijd solliciteren bij Sidekix.

Mensen en meer

Oprechte betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken is ontzettend belangrijk. Naast onze investeringen in milieuvriendelijke productieprocessen zorgen we ervoor dat meer mensen kansen krijgen om te participeren in de maatschappij. Bij Sidekix doen we dat niet alleen met het sponsoren van grote landelijke projecten, maar juist ook met kleine initiatieven dichtbij die het verschil kunnen maken. Zoals het inzetten van lokale fietskoeriers in de last mile of door kunstprojecten van mensen met een verstandelijke beperking een podium te geven. Samen zorgen we voor een wereld waarin iedereen kan meedoen, want wij geloven in de kracht van samenwerking. Together Heroes.

Contact opnemen?

Hebben we je kunnen inspireren? Laat het ons weten door contact op te nemen. Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen.